Meastro MR1030 Sokownik 8 litrów również na indukcję

  • szt.
  • Cena netto: 101,57 zł 124,93 zł

Sokownik MR1030

Pokrywa szklana z otworem 4 mm uwalniającym parę wodną
Posiada silikonową rurkę z metalowym klipsem
3-warstwowe dno kapsułowe termo akumulacyjne
Sokownik wykonany ze stali nierdzewnej
Możliwość używania na wszystkich typach płyt (gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i halogenowych

Możliwość mycia w zmywarce
Pojemność: 8L

Zestaw zawiera:

Koszyk Parowy: 8 l | 26,5x16 cm | grubość: 0,6 mm
Pojemnik na sok: 2,5 l | 37x16 cm | grubość: 0,6 mm
Garnek dolny: 4,5 l | 26x11 cm | grubość: 0,6 mm

  • Pojemność: 8,0 l
  • Możliwość używania na wszystkich typach płyt
  • Wielowarstwowe dno termo akumulacyjne
  • Stal nierdzewna wysokiej jakości
  • Ekologicznie czysty materiał

Urządzenie jest bardzo proste w użyciu, jeżeli chcesz zrobić swój własny sok, wystarczy:

Instrukcja również jest dołączona do urządzenia

1) Dolne narzędzie napełnić wodą do około 2 cm poniżej górnej krawędzi. Nałożyć naczynie środkowe i górne.

2) Do górnego naczynia włożyć umyte owoce. Owoce miękkie (takie jak: jagody, truskawki, maliny, porzeczki) wsypać w całości. Owoce twarde (takie jak: jabłka, gruszki) pokroić na kawałki nie mniejsze niż 3cm.

3) Owoce zasypać cukrem w ilości od 100 do 600 gramów (wg załączonej niżej tabelki). Zestaw przykryć pokrywą i zamknąć zacisk na wężyku, a następnie ustawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia (płomień w przypadku kuchenek gazowych nie powinien wychodzić poza krawędź naczynia). W miarę upływu czasu z owoców zacznie wydzielać się sok i będzie gromadzić się w środkowym naczyniu.

Czas wymagany do uzyskania soku, liczony od momentu zagotowania się wody w przybliżeniu wynosi:

- Dla owoców miękkich 20-30 minut (truskawki, maliny).

- Dla owoców półtwardych 30-40 minut (czarna porzeczka, borówka).

- Dla owoców twardych 45-60 minut (jabłko, gruszka).

4) Po około 15 minutach od chwili zagotowania się wody, otworzyć zacisk na wężyku i zlewać gromadzący się sok bezpośrednio do butelek.

5) Zaraz po ich napełnieniu zamknąć szczelnie butelki, wstawić do garnka z wodą i pasteryzować przez 30 minut.

 

Przybliżona ilość cukru na 5kg owoców, oraz ilość uzyskanego soku w litrach:

  • Agrest - 400g - od 3,5 do 3 l
  • Borówki czarne - 400g - od 3 do 3,5 l
  • Brzoskwinie - 250g - 3,5 l
  • Czarna porzeczka - 400-600g - 3 l
  • Czerwona porzeczka - 400-600g - od 3 do 3,5 l
  • Dynie - 300g - 2,5 l
  • Gruszki - 0g - 2,5 l
  • Jabłka - 50-100g - 2,5 l
  • Jeżyny - 200-300g - 3,75 l
  • Maliny - 250g - 3,75 l
  • Morele - 250g - 2,5-3 l
  • Pigwa - 400-500g - 2,5-3 l
  • Rabarbar - 400-600g - 3,5 l
  • Śliwki - 300g - 3,5 l
  • Truskawki - 100-200g - 3,75 l
  • Winogrona - 0g - 3 l
  • Wiśnie (słodkie) - 350g - 2,5 l
  • Wiśnie (kwaśne) - 400g - 3 - 3,75 l
  • Żurawina - 450g - 3,75 l

ilości użytego cukru oraz ilość uzyskanego soku są orientacyjne.

Klikając “Zgoda” akceptujesz zapisywanie wszystkich danych cookie na twoim urządzeniu. Kliknięcie “Odmowa” oznacza zapisywanie tylko danych niezbędnych do funkcjonowania strony. Więcej informacji o cookie w polityce prywatności.